Nieuws

Terugblik congres “De kracht van kwaliteitsregistraties”

Kwaliteitsregistraties, zoals Renine, leiden aantoonbaar tot betere uitkomsten in de zorg en helpen bij het maken van keuzes. Dit is de belangrijkste boodschap van het congres “de kracht van kwaliteitsregistraties” dat op 11 oktober 2022 werd georganiseerd door de Samenwerkende KwaliteitsRegistraties (SKR) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Het congres bevatte goede voorbeelden over hoe kwaliteitsregistraties bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Marc ten Dam gaf namens Nefrovisie samen met Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, een presentatie over de toepassing van data bij ‘samen beslissen’ in de spreekkamer, een onderwerp waarop de nefrologie voorloper in het veld is. Hoe kunnen uitkomsten in de spreekkamer gebruikt worden? Hoe kijken patiënten hier tegenaan? Geaggregeerde data worden gebruikt als onderdeel van keuzehulpen, die actuele en gepersonaliseerde informatie aan patiënten kunnen geven. Twee keuzehulpen die gebruik maken van Renine-data werden toegelicht: Nierkeuze.nl, een keuzehulp ontwikkeld door het UMGG en de nierfalen-keuzehulp, ontwikkeld door de Santeon-ziekenhuizen.

In een paneldiscusie met onder anderen Marc Hemmelder (bestuurslid SKR), werd het congres afgesloten met een blik op de toekomst van kwaliteitsregistraties. Selma Tromp (FMS) benoemde daarbij de ontwikkelingen waarop Nefrovisie ook de komende tijd vol blijft inzetten: ‘We hebben inspirerende voorbeelden gezien waar alle deelnemers aan het congres morgen mee aan de slag kunnen in hun eigen ziekenhuis. De volgende stap is om de data uit kwaliteitsregistraties in te zetten bij het contact tussen patiënt en professional in de spreekkamer.’

Het was een inspirerende dag voor Nefrovisie. Er werden ervaringen gedeeld tussen kwaliteitsregistraties en er werd van elkaar geleerd. Meer gepresenteerde voorbeelden van zorgverbetering door kwaliteitsregistraties zijn te lezen op de website van de SKR.