Nieuws

PROMs-resultaten bespreken in de spreekkamer

Het PRO-GUIDE project richt zich op het gebruik van patiënt-gerapporteerde uitkomsten (PROs) in de spreekkamer. Uiteindelijk zal een patiëntgerichte PRO-gids en een bijbehorende toolbox worden ontwikkeld die te gebruiken zijn bij de communicatie en behandeling. De eerste tool van de toolbox is nu beschikbaar in het Nederlands en Engels. Deze tool is te gebruiken bij het bespreken van PROMs-resultaten in de spreekkamer. 

Sinds 2018 zijn PROMs (afkorting voor de Engelse term Patient-Reported Outcome Measures) door Nefrovisie geïmplementeerd in de Nederlandse dialysezorg. Hierdoor worden PROs structureel gemeten. Ook wordt er inzicht verkregen in hoe patiënten hun gezondheid ervaren met betrekking tot kwaliteit van leven en symptomen zoals jeuk, slaapproblemen, vermoeidheid, mentale en seksuele klachten. 

Het is belangrijk dat we de ervaren gezondheid niet alleen meten, maar ook verbeteren. Een eerste belangrijke stap hiervoor is om de PROMs-resultaten in de spreekkamer te bespreken en er actie op te ondernemen. Het PRO-GUIDE project richt zich op het ondersteunen van zorgverleners bij het bespreken van PROMs-resultaten met patiënten en bij het handelen hiernaar. Dit project wordt door de Nierstichting gefinancierd. Er wordt een patiëntgerichte PRO-gids ontwikkeld die dient als multidisciplinaire communicatie- en behandelgids. Daarnaast wordt er een bijbehorende toolbox ontwikkeld die zal bestaan uit praktische hulpmiddelen en tips voor het gebruik van PROMs. Met de PRO-gids en de PROMs-toolbox hopen we symptoomlast te verminderen, en de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van mensen met een nierziekte te verbeteren.  

De eerste tool van de toolbox richt zich op het bespreken van PROMs-resultaten in de spreekkamer. Deze tool is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek die de ervaringen in de spreekkamer en perspectieven van patiënten en zorgverleners ten aanzien van het bespreken van PROMs-resultaten in kaart brengt. De belangrijkste aanbevelingen voor het bespreken van PROMs-resultaten zijn opgenomen in de tool. De tool is voorafgaand aan de verspreiding geëvalueerd door experts uit de projectgroep, waaronder zorgverleners, onderzoekers en vertegenwoordigers van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. 

De tool voor zorgverleners is beschikbaar in zowel het Nederlands als het Engels, en zal breed worden verspreid in het veld (onder andere in dialysecentra, patiëntenverenigingen en beroepsverenigingen). Hier kan de tool gebruikt worden als een hulpmiddel voor zorgverleners om PROMs-resultaten met de patiënt te bespreken in de spreekkamer. In samenwerking met de Nierpatiënten Vereniging Nederland zal er ook een patiëntenversie worden ontwikkeld. 

Voor meer informatie en vragen over het PRO-GUIDE project en/of de eerste tool, neem contact op met drs. Eline Schade van Westrum (e.schade_van_westrum@lumc.nl) en dr. Yvette Meuleman (Y.meuleman@lumc.nl) van het Leids Universitair Medisch Centrum.  

Voor meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek waar de tool op gebaseerd is, kunt u dit artikel op PubMed raadplegen. 

Flyers