Nieuws over Richtlijnen

In de tweede helft van 2018 heeft de NFN een aantal nieuwe of gereviseerde richtlijnen gepubliceerd, die ook op de website van Nefrovisie te zien zijn.

De richtlijn ANCA-geassocieerde vasculitis met renale betrokkenheid, de richtlijn Diabetes mellitus bij chronische nierschade stadium 3b of hoger en de Handreiking genetische diagnostiek bij nierziekten en verwijsindicaties voor Klinische Genetica zijn alle nieuwe richtlijnen.
Ook nieuw is de richtlijn Medicatie doseringsadviezen bij dialyse, die door de KNMP in samenwerking met de NFN is ontwikkeld.
De richtlijn PD-effectiviteit en monitoring membraanfunctie bij peritoneale dialyse is een herziening van de richtlijn uit 2009. Van de Praktische richtlijn tolvaptan bij ADPKD is een update 2018 verschenen van de richtlijn uit 2017. Links naar de dieetrichtlijnen van de DNN zijn waar nodig vernieuwd.

De DNN heeft de position paper Nutritional Assessment herzien. De SGA is daar nu een onderdeel van. De bijbehorende documenten zijn ondergebracht in een Toolkit NA. Op termijn worden er waarschijnlijk nog documenten toegevoegd als de nieuwe scholing SGA is opgezet.

Anneke Jorna
Richtlijnen