Succes voor nefrologische projecten bij VBHC Prize

Tijdens de derde editie van de Value-Based Health Care (VBHC) Prize zijn twee projecten gericht op nierpatiënten in de prijzen gevallen: de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV) en de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) wonnen de VBHC Excellence Award voor hun samenwerking in het crossover-programma voor niertransplantaties. Het St. Antonius Ziekenhuis won de VBHC Excellence Award voor kosteneffectiviteit in hun onderzoek naar wel of niet starten met dialyse bij oudere nierpatiënten.

De prijzen worden sinds 2014 uitgereikt door het Value-Based Health Care Center Europe, een Europees netwerk van academici en zorgprofessionals dat sinds 2008 actief is. Het doel van het netwerk is om een platform te bieden waar bezoekers en leden kunnen leren over VBHC-concepten, hun eigen kennis kunnen delen en geïnspireerd raken om een discussie over ‘patient value’ te starten.

De VBHC Prize, de hoofdprijs van het evenement, werd gewonnen door de afdeling cardiologie van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en zorgverzekeraar CZ. Zij sloten als eerste een value-based contract voor de lange termijn waarin het ziekenhuis beloond voor de kwaliteit van zorg die het levert. Het initiatief werd door de jury beschouwd als een doorbraak en heeft volgens hen de potentie om ook voor andere afdelingen en aandoeningen te worden ingezet. De derde VBHZ Excellence Award voor patient outcomes ging naar ClaudicatioNet, een landelijk netwerk van fysiotherapeuten dat streeft naar verbetering van de behandeling van perifeer arterieel vaatlijden.

Onder de genomineerden voor de VBHC Prize was nog een nefrologisch project: Friends for Kidneys van het Maasstad Ziekenhuis, een opleidingsprogramma voor vrienden en familie van patiënten met chronische nierschade (stadium 3-4) dat bijdraagt aan vroege niertransplantatie bij die patiënten.