Eerste dialysecentra gestart met PROMs

In de themanieuwsbrief PROMs berichtten we uitgebreid over de start van de landelijke uitrol van PROMs voor dialysepatiënten. Sinds 31 oktober 2018 kunnen alle dialysecentra in Nederland de PROMs-vragenlijst aan hun patiënten aanbieden via de centrumportal van Nefrodata. Inmiddels zijn vier dialysecentra hiermee gestart en een aantal centra staat op het punt van beginnen.

Via de centrumportal kunnen centra uitnodigingsbrieven genereren. Iedere brief bevat een unieke toegangscode waarmee de patiënt de vragenlijst kan openen. De brieven kunnen voor alle in Renine geregistreerde dialysepatiënten in één keer of voor een individuele patiënt worden gedownload. Op die manier kunnen centra de PROM in één keer aan alle patiënten tegelijk aanbieden, of op individueel niveau, bijvoorbeeld als voorbereiding op een multidisciplinair overleg (MDO) of jaarcontrole met een patiënt.

In de vragenlijst moeten patiënten toestemming geven voor het opslaan van de antwoorden in Renine om ze op die manier te delen met het dialysecentrum. Zonder toestemming kan de vragenlijst niet worden ingevuld. Na het invullen van de vragenlijst, krijgt de patiënt automatisch een pdf-bestand met een overzicht van de gegeven antwoorden inclusief scoreberekeningen. Met behulp van landelijke scores kan de patiënt zien hoe goed of slecht het met hem/haar gaat in vergelijking met andere dialysepatiënten. Zorgverleners kunnen het antwoordoverzicht via de centrumportal opvragen om het te bespreken met de patiënt.

Centra die willen gaan starten met PROMs en tips willen hoe ze het kunnen aanpakken, nodigen we uit een kijkje te nemen op onze pagina Veel gestelde vragen PROMs. Staat uw vraag hier niet tussen, mail dan naar proms@nefrovisie.nl.

 Martijn Leegte
Registratie en Onderzoek