Training ‘Interne audit’ slaat de brug tussen theorie en praktijk

Karin_IJsselmuidenBinnen het kader van haar kernactiviteiten biedt Nefrovisie opleidingen aan voor professionals. Karin IJsselmuiden volgde onlangs de training ‘Interne audit’. Zij is unithoofd bij MCL-Dialyse in Leeuwarden. Karin is enthousiast over de cursus. “De trainer legde de relatie tussen de theorie van de normen en de praktijk in het dialysecentrum. Heel verhelderend!”

De Friese dialyseverpleegkundige ging de training ‘Interne audit’ volgen omdat ze lid is geworden van de Plenaire Visitatiecommissie (PVC). Karin gaat dus binnenkort als materiedeskundige dialysecentra visiteren. “Natuurlijk wist ik al wel het een en ander over auditen, we doen dat immers intern ook wel. Maar nu ik officieel bij andere centra ga visiteren, had ik toch behoefte aan wat meer bagage.”

Karin heeft de tweedaagse training als leerzaam en inspirerend ervaren. “Die HKZ-normen en de visitatiestellingen, dat zijn toch dikke boeken met taaie kost. In deze training werd de betekenis van de normen aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden uitgelegd. De trainer deed dat op een plezierige en inspirerende manier. Na de eerste dag, waarop we veel theorie kregen, gingen we met huiswerk naar huis. Op de tweede trainingsdag, enkele weken later, hebben we op basis van het huiswerk rollenspellen gespeeld en elkaar geaudit. Je leert dan bijvoorbeeld ook hoe je vragen zó kunt stellen dat de ander zich veilig voelt en hoe je moet doorvragen om ergens achter te komen. Zoals de trainer het formuleerde: ‘Je leert waar de haakjes van de putdeksels zitten’.

Nefrovisie heeft nog meer opleidingen in de aanbieding. Bijvoorbeeld over Prospectieve Risico Inventarisatie (PRI). Karin denkt dat die opleiding vooral interessant is voor kwaliteitsfunctionarissen. Zelf gaat ze zeker deelnemen aan de opfriscursus voor auditoren. “Deze eerste kennismaking was een prima ervaring dus zeker voor herhaling vatbaar!”

Interview: Afke Hielkema